Триковете за рядко, но ефективно чистене на дома

ефективно почистване

За всички онези, които изпитват трудност в намирането на достатъчно време, в което да почистят жилището си, това е напълно разбираемо.

Понякога, независимо дали живеем в малък апартамент и пространство изпитваме нежелание или трудности в почистване на дома в София.

В наши дни това е напълно разбираемо, тъй като сме доста по-заето, отколкото ни се иска и рядко успяваме да отделим достатъчно време на дома си и неговия приятен вид.

Въпреки това, все някак трябва да намерим начини за това, тъй като липсата на време не е оправдание за живеем в не особено чисто жилище.

Тук ще предложим няколко трика, които с малки усилия и то по-редки ще поддържат дома ви чист и спретната, готов за посрещане на гости.

Всъщност тези трикове представляват съвсем малки ежедневни усилия, които ще спестят целодневното почистване, способно да отнеме половината от уикенда ви.

Няколко идеи

  • Не оставяйте леки замърсявания и петна за утре. В случай, че забележите малко петно от вода или бутилката с бира върху дървената маса, не го оставяйте за утре. Тогава тези петна ще станат повече, а отлагането ще се превърне в най-лесния начин да избегнете едно обикновено забърсване с парцал. По този начин лесно можете да поддържате кухненските плотове видимо чисти. Цената е само едно забърсване с влажна кърпа или малко препарат. Дори да пуснем тази дейности на хронометър, резултатът вероятно ще бъде около минута или две. По този начин ще избегнете натрупванията на нежелани петна и засъхнали остатъци от храни от няколко дни назад.
  • чист дом
  • Нужното чистене. В случай, че сте достатъчно зает през целия ден сте абсолютно наясно доколко е възможно да сте затруднени в почистването на дома, особено, когато няма кой да ви замести в тази задача. За да не изпадате в излишни притеснения, можете да следвате следното правило – чистете единствено неща, които имат нужда от почистване. Останалото е излишно претупване, излишни усилия и време, което очевидно не можете да се позволите на този етап. Накратко – ако видите паяжина или петно на стената ги почистете. Но това далеч не означава, че е нужно да чистите всички четири стени на стаята.
  • Следи от пръсти. Това е може би най-често срещаното замърсяване в един дом. Независимо дали е в кухнята, всекидневната или спалнята пръстите ни оставят следи, които понякога могат да бъдат доста видими. Това е неприятен ефект, с който можем да се справим бързо и лесно, без да изразходваме усилия и време, с които не разполагаме. За целта вземете влажна кърпа и подходящ разтвор за почистване и третирайте нужното място. Става абсолютно бързо.
  • Превенция. Това е важна дума с още по-важно значение, когато държим да чистим по-рядко, но ефективно. В случай, че не ви се иска да пропилеете слънчев уикенд в чистене на дома, превенцията и предварителното мислене е начин да се справите с бързото и оптимално чистене. Какво имаме предвид? В случай, че ви е омръзнало и нямате време да бършете прах от всяка възможна повърхност, помислете за източника на прах. Това най-вероятно е килимът в стаята или някоя друга текстилна част на интериора. Друг източник на прах у дома са подложките пред външната врата. В случай че имате такива, бъдете сигурни, че те събират достатъчно много количество прах, който ние вкарваме у дома с всяко влизане. Начинът е просто да ги изтупваме по-често, за да се спасим от този прах още преди той да е влязъл в дома. Друг вариант е просто да се събуваме отвън, ако жилището ни предлага тази възможност.
  • Натуралните елементи за почистване. Нищо не пречи да имате бутилка с домашно приготвен разтвор за почистване на петна от пръсти или мазнина. Можете да го направите лесно, използвайки вода и сок от лимон. Така веднага щом забележите нежелано петно ще можете да се справите с него на момента.