7 съвета за поддръжка на банята

7 съвета за почистване на банята у дома

Поддръжката на банята вкъщи е едно от най-важните неща сред хигиенните процедури, абсолютно неотложни за дома. Важен момент е как да поддържаме изчистената баня чиста за възможно по-дълъг период от време. Твърде лесно е да кажем, че просто не трябва да се цапа.

Но допълнителните замърсители се крият дори във водата. Колкото и да не ни се иска, водата и минералите, които се състоят в нея са едни от основните причинители на упорити замърсявания в банята.

За щастие търговската мрежа е на практика препълнена с множество видове почистващи препарати, които според всяка ТВ реклама ще изчистят банята ви толкова успешно, че вероятно не бихте я познали. Тези ефективни начини обаче съдържат в повечето случаи силни химически разтвори, които са просто добре ухаещи.

Ето защо тук ще разгледаме няколко чудесни идеи и съвета как да изчистим банята си с натурални съставки, за да бъде тя винаги в блестящ вид и с висока хигиена.

На какво да обърнем внимание, докато мием банята?

  1. Ваната

Вероятно ви се е случвало да се впуснете в мащабно чистене на ваната, но в същото време да не успявате да се справите с наслоената мръсотия в ъглите на съда.

Ние обаче имаме идея. Натопете няколко памучни тампони или топчета в почистващия разтвор. Оставете по един такъв във всеки ъгъл на ваната за една нощ. На следващия ден ефектът ще бъде чудесен. Ако се наложи, просто забършете остатъка.

  1. Плочките

Тук можете да приемете съвета ни за натурален почистващ препарат на пълно доверие. Просто смесете ведно четвърт купа сода за печене с около 3,5 литра топла вода. С получената смес потъркайте замърсените части по плочките в банята, след което отмийте. В случай, че останките от замърсявания по плочките са доста по-упорити, отколкото сте очаквали, оставете сместа да подейства около 15 минути, след което изплакнете.

  1. Душът

Често забелязваме бели отенъци по душа и неговите елементи. Причината - остатъкът от водата, който съдържа твърди вещества. За идеалното почистване тук използвайте лимон.Той е на практика антибактериално средство и натурален дезинфектант. Срежете лимон наполовина и го потопете в купа сол. Така лимонът ще има и абразивен ефект, като в този вид можете да изтъркате наслояванията от душа или стъклените врати на душ кабината например.5 минути след втриването на натуралната съставка, можете да отмиете.

  1. Сифонът
сифон в банята

Сифонът във ваната също е сред труднопочистващите се части на банята. Причината е задържането на остатъците след вземане на вана – наслоявания от козметични продукти, душ гелове и т.н. За да предотвратите събирането им там, просто капнете малко бебешко олио във водата преди да вземете вана. То ще спомогне за отичането на нечистотиите в канала.

  1. Плесен

Плесента – друг брутален проблем в банята. Но няма място за паника. Трябва ви малко белина, пакет памучни тампони и гумени ръкавици. Сложете ръкавиците и потопете памучните тампони в белина.

След това подредете в плътна линия вече накиснатите в белина памучни тампони точно върху ъглите с плесен. Оставете да подейства за една нощ. Премахнете тампоните и отмийте добре. Ако е нужно потъркайте по-упоритите места със специална четка.

  1. Душ кабина

Улеите на вратата на душ кабината често задържат достатъчно мръсотия за цялата баня. За целта, просто напръскайте тази част с любимия си почистващ препарат за баня. Оставете да подейства, след което увийте хартиена салфетка около върха на отверка и я прекарайте внимателно в улея на вратата. Би трябвало да подейства мигновено.

  1. Утайки

Утайките. Да, никой не е техен почитател. Особено когато са упорити и между плочките в банята. За доброто почистване на утайка, просто смесете три части сода за печене и една част вода. Третирайте директно с леки втривания засегнатите части, след което отмийте.


Ако нямате достатъчно време да изчистите вкъщи или просто не ви се занимава, доверете на нас тази нелека задача!

Изберете услугата Почистване на апартаменти София и няма да съжалявате!